Sneg in gume

Kakovostna guma

Poceni in kakovostne avto pnevmatike

Vaš avtomobil najbolje deluje takrat, kadar ima ustrezne zimske oziroma letne pnevmatike. Uporaba zimskih pnevmatik je v Sloveniji po zakonu obvezna od 15. novembra do 15. marca, za najboljšo varnost v prometu pa je letne gume najbolje zamenjati takoj, ko temperature padejo pod 7 °C. Zimske gume poskrbijo za najboljšo varnost v prometu in bolj stabilno obnašanje avtomobila na cesti. Zimske razmere namreč močno spremenijo pogoje na cestah, zato je zimske pnevmatike priporočljivo namestiti na vsa štiri kolesa. Kot ustrezna zimska oprema štejejo tudi letne gume in verige za sneg, ki morajo biti v primeru snežnih razmer ustrezno nameščene na kolesih. Kljub vsemu vam bodo absolutno varno pospeševanje, zaviranje in kontroliranje vozila na cesti zagotovile kakovostne zimske pnevmatike, ki so dizajnirane tako, da zagotavljajo optimalen prijem na cesti ne glede na razmere.

V skladu z Odredbo o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji je na cestah v Sloveniji, razen na avtocestah in hitri cesti, na katerih so zimske razmere, prepovedana vožnja za tovornjake s priklopnimi vozili, za vozila, ki prevažajo nevarno blago, in za izredne prevoze. Upravljavec avtocest in hitrih cest lahko na teh cestah zaradi zimskih razmer za prej navedena vozila časovno in prostorsko prepove promet. O prepovedi prometa mora obvestiti javnost in postaviti ustrezno prometno signalizacijo za izločanje, tam, kjer je to mogoče. Za učinkovito, racionalno in varno omejitev prometa v zimskih razmerah na avtocestah in hitrih cestah upravljavec teh cest uskladi ukrepe s policijo.

Zimske in letne gume po nizkih cenah

Šofer, katerega vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme, se kaznuje v skladu s 114. členom ZVCP-1 z globo 120, če pa je zaradi tega oviran ali onemogočen promet ostalih vozil, pa z globo 400 EUR. Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik se kaznuje za tak prekršek z globo najmanj 1.200 (odgovorna oseba najmanj 120) EUR, če je zaradi tega oviran ali onemogočen promet, pa z globo najmanj 4.000 (odgovorna oseba najmanj 400) EUR. Danes so gume izdržljivejše in kakovostnejše kot pred časom. Proces proizvodnje in razvoja avtomobilskih gum je napredoval, kljub vsemu pa je dobro pnevmatike zamenjati na vsakih nekaj let, saj se njena prožnost in odzivnost z leti slabša. S tem pa je tudi varnost na cestišču slabša. V Sloveniji večina voznikov dvakrat na leto na svojih osebnih vozilih zamenja letne oziroma zimske pnevmatike. Ko pa se te obrabijo, jih je potrebno zamenjati oziroma kupiti nove. Tu pa ponavadi nastopijo težave, ko kupec ob nakupu ne ve, koliko so te nove gume stare oz kdaj so bile proizvedene.

Dobra guma

Dosti šoferjev odlaša z menjavo letnih gum za zimske in obratno. Vendar dolgoročno s takim pristopom ne prihranimo, saj letne pnevmatike niso primerne zimskim voznim razmeram, ravnotako zimske gume niso za poletne vročine, saj se gume hitreje obrabljajo in izgubijo svoje vozne lastnosti. Nove letne gume po ugodni ceni lahko kupite tudi preko spletne trgovine. Vaše gume so lahko tudi sezonsko shranjene pri vulkanizerju. Primerno shranjene bodo vaše stare letne gume počakale na naslednjo sezono. S tem boste prihranili čas in prostor za hrambo, pravtako pa bodo letne ali zimske gume shranjene na pravilen način. Verjetno ste naveličani iskanja pnevmatik pri različnih prodajalcih in si želite, da bi lahko zimske ali letne gume za osebna vozila, kombije ali motorna vozila preprosto kupili na enem mestu in to po zanesljivo ugodnih cenah? Prednosti nakupovanja avtomobilskih pnevmatik na spletu je vsekakor nižja cena, kot pri vulkanizerjih. Imajo pa vulkanizerske delavnice prednost, da vam kupljene gume tudi namestijo, pravtako pa so dolžne prevzeti vaše stare obrabljene in dotrajane gume. Zakon o varnosti cestnega prometa (Ur. list RS št. 56/08) v 114. členu določa, da morajo biti osebna vozila pozimi in v zimskih razmerah opremljena s predpisano zimsko opremo in določa, da morajo imeti vozila na cesti v R Sloveniji med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta in tedaj, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je cestišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo predpisano zimsko opremo.

Razvoj pnevmatik oz. avtomobilskih gum so poleg izumitelja Dunlopa, nadaljevali še angleži Sinclair ter Edlin. Leta 1890 je mehanik Wilch avtomobilsko gumo razdelil na dva dela in sicer zunanji plašč ter notranjo zračnico. Nadaljni razvoj gum sta nadaljevala francoza, brata Michelin. Razvoj avtomobilske pnevmatike se je nato razvijal vzporedno z avtomobili. Avto pnevmatika nastane s pomočjo vulkanizacije kavčuka. Končni rezultat je avto guma, ki je prožna, odporna na kemijske reakcije, spremembe vremena in zato zelo primerna za uporabo v avto industriji. Blagovne znamke avtomobilskih pnevmatik so: B.F. Goodrich, Barum, Bridgestone, Cheng Shin, Continental, Cooper, Dayton, Delinte, Diversen, Double Coin, Dunlop, Durun, Falken, Firestone, Fulda, Fullrun, Fullway, Gajah Tunggal, General, Gislaved, Golden Tyre, Goodyear, Gremax, Hankook, Jinyu, Kleber, Kumho, Ling Long, Marshal, Masterstell, Matador, Maxxis, Meteor, Michelin, Milestone, Nankang, Nexen, Nokian, Pegasus, Pirelli, Regal, Roadhog, Roadstone, Semperit, Sportiva, Sumitomo, Toyo, Tyfoon, Uniroyal, Viking, Vredestein, Wanli, Yokohama, … To so samo največji in najbolj znani proizvajalci avto in motornih pnevmatik, a nikakor ne edini. Obstajajo letne in zimske gume za motorna vozila, motorje, osebna vozila, terence, SUV-je, dostavna ali kombi vozila, traktorje, kamione, delovne stroje, kot so bagri, nakladalniki, viličarji, … Zaradi varnosti v cestnem prometu je potrebno pnevmatike ustrezno zamenjati.

<< Domov